Farmorland
Video Short film
Farmorland (Granny land)
En poetisk ”dokumentär”, en resa med bil och i tankarna i min Farmors spår. (all text in Swedish)
Farmor föddes i Gräsgård på sydöstra Öland, en blåsig (milt uttryckt) plats med havet på ena sidan och det öppna, karga Alvaret på den andra. Så mycket himmel, så mycket öppet landskap.
När hennes släktingar flyttade till Glömminge, på den lummiga mellersta delen mot fastlandet, följde hon efter. Där har jag varit om somrarna sen jag föddes och Ölands karga landskap finns i mitt blod.
I september 2010 följde jag min Farmors spår, filmade, intervjuade fyra personer med anknytning till Glömminge och Gräsgård. Jag fann min Farmor i släktforskningsdatorn i Färjestaden och mentalt flyttades jag bakåt, till ett Öland som inte längre finns. Av detta material har det blivit en kortfilm. Mer än 4 timmars intervjumaterial finns som 2018 lämnades över till Ölands hembygdsförbund, Himmelsberga. Historier som inte får plats i denna film, men som fört mig närmre denna ö i mitt hjärta, Öland.
En film av Gunilla Leander 2011
» Intervju i Ölandsbladet 2012
Idé, film- ljudupptagning och sammanställning: Gunilla Leander
Filmens berättare:
Från Gräsgård – Gullan Magnusson och Rolf Hellberg
Från Glömminge – Kalle, Karl-Erik Hemmingsson och Macke, Markus Nordén.
Samt trevliga kofösare vid vägen.
Musik:
Ulf Sjögren med “Fast feet”
Kerri Lake med sin Kerri flute
Jovica Storer med “Alchemic dream drone”
Foton:
Gamla bilder från Glömminge hembygdsförening.
Privata bilder från gamla album och från min kusin Margareta Haglund.
En del bilder är med all respekt tagna från Internet samt Google Maps.
Tack till de redan nämnda, samt till:
Gräsgårds hembygdsförening, May-Britt Landin, Färjestadens Bibliotek, Barbro Lindgren, Anna-Lisa Magnusson och många många fler.
Längd film: 13 min 44 sek. PAL widescreen, stereo
Textutdrag ur filmen
Jag gör en resa bakåt framåt i nuet
Jag barnbarn av ett land som omvälver mig av rymden, tomheten, öppenheten. Ett land utan slut. En avlägsen horisont, tidlöst.
Man måste överleva
Det går inte att glorifiera marken
I ett yogaprogram jag lyssnade på skulle man tänka på den vackraste platsen man visste. Jag tänkte på norra Fäholmen, en öde udde rakt ut i Kalmar sund. Det torra gräset och korna som travade ut där ibland och tuggade i sig, makligt, gräset. De sket och lämnade sina spår. Några stenar och vattnet, som ibland vräkte sig in. Och blåsten.
Där har jag stått på huk och fastnaglat akvarellpapperet. Velat fånga blåsten, vattnet och färgerna.
Det går inte att glorifiera marken
Man måste överleva
—————
Vinden har tilltagit. Ljuset är påtagligt och löser upp det vidsträckta landskapet som med korta avbrott för majsodlingar sträcker sig mot Östersjön.
Ljuset får landskapet att kännas oändligt den stora himlen en gråblå strimma hav färgerna som flyter ihop.
————–
I Färjestadens släktforskningsdator fann jag Farmor. Jag såg på den sirligt noggranna texten som skrevs in i Gräsgårds födelsebok. Thyra Maria Rundquist född i Gräsgårds församling 1 Aug 1883.
Att se det gamla dokumentet var som att färdas på en tidström bakåt. Huset vid vägen med utsikt över havet, öppet och utsatt för vind. Ditt första andetag en sommardag då allt var stilla och mättat med ljus.
Nu i blåsten vad växte du upp i för en värld Farmor?
————-
Platserna förbinder oss med historien
våra rötter och minnen
Luften är mild. Torrheten från sommaren dröjer sig kvar. Jag sitter på kökstrappan och tittar bort mot fältet. Tallarna susar med sin egen röst.
Tomten, den vackraste i Glömminge har man sagt en naturtomt lik heden. Den kommer aldrig bli fuktig. Sandjord tunn jord inga gräsklippare får slita i gräset då rivs den tunna jordytan bort.
Denna tomt köpte Farmor för att hennes kusiner bodde i Glömminge. Växterna var bra för hennes känsliga luftrör. Hon ville vara på sandmark där vattnet rinner undan. Inte för nära vattnet där fukten driver in i huset. Farmor en öländska född vid havet mitt i blåsten.
©Gunilla Leander